3:07 PM
Як вибрати пам'ятник?

На сьогодні виробництво монументів досягло великої різноманітності. Пам'ятники виробляють із зовсім різних матеріалів.

Так бувають пам'ятники з граніту, бетонні пам'ятники, пам'ятники з гранітної крихти (як раніше), мармурові пам'ятники та навіть пам'ятники з пластику.

Це не кажучі вже про різноманітність форм, розмірів, кольорів та комплектації пам'ятників та монументів які зараз існують.

Ідучи у майстерню або у магазин пам'ятників люди часто питають себе "Який пам'ятник краще вибрати?". І це не дивно.

Зрозуміло, що досвідчений менеджер чи продавець запропонує багато варіантів, великий асортимент пам'ятників, монументів, їх видів форм, розмірів та матеріалів - І ВСЕ Ж ТАКИ!

Пам'ятник з граніту, великий гранітний комплекс, пам'ятник з бетону чи мармуровий пам'ятник, вертикальний чи горизонтальний, хрест гранітний чи невеличке надгріб'я, великий монумент чи простий меморіал, що краще квітник чи надгробна плита?

Якщо гранітний, то якого кольору? - красний граніт, сірий чи чорний, а може комбінований пам'ятник із різних видів граніту. А коли два місця поховання поряд, то як краще? - чи то два окремих пам'ятника чи один подвійний пам'ятник, чи сімейний комплекс? І так далі і далі... Питань стосовно цього виникає дуже багато.

Пам'ятники в Запоріжжі

Зазвичай вперше людині складно у цьому розібратись.

Кожен вид надгробної споруди має свої переваги чи навпаки недоліки.

Якщо ви вже зробили свій вибір стосовно того який саме ви хочете купити або встановити пам'ятник для своїх рідних, то тут питання так гостро не стоїть.

Безперечно ми будемо раді, якщо ви у нас вирішите виготовити пам'ятник у Запоріжжі. У такому разі наші спеціалісти допоможуть вам із вибором. Але якщо визначитись із пам'ятником чи майстернею не вдалося, тоді нижче дамо вам декілька порад з вибору ритуальної споруди:

***1)Спочатку треба визначити яку саме споруду та з якого матеріалу ви будете встановлювати. Матеріал з якого буде ритуальна споруда замовник обирає на власний розсуд, зважаючи на багато факторів, такі як тимчасовість споруди, наявність коштів на даний час, або певні вподобання замовника.

З комплектацією тут також треба враховувати зручність можливих майбутніх поховань, або об'єднання кількох поряд могил одним монументом, чи то встановлення кількох не великих надгробних каменів поряд.

Зважати на те як часто будуть відвідувати місце поховання, бо хтось приїздить раз на кілька років і не має змоги постійно доглядати за похованням, а дехто часто навідується до померлих на цвинтар і намагаючись послабити свій біль подовгу знаходиться там, у такому разі авжеж ставлять лавицю. Тобто усе залежить від інтересів замовника.

Наприклад бетонні споруди або з пластику частіше встановлюють як тимчасові на декілька років, щоб потім встановити граніт. Дехто вважає що бетонні споруди більш економічні, але чи це так?

Бетон із часом руйнується під впливом вологи перепаду температур та вітру, тому десь за 5-6 років його потрібно замінювати на новий, а за цей час і ціни на такий пам'ятник зростуть.

Стосовно пам'ятних споруд із пластику можемо сказати, що під впливом сонця вони дуже сильно вицвітають, а інколи навіть пливуть, тут усе залежить від чесності виробника.

Тому ми завжди рекомендуємо гранітні пам'ятники чи монументи. Такі споруди довговічні, міцні і легші в обслуговуванні. На них завжди можна догравіювати напис, якщо це потрібно. Це натуральне каміння яке не псує оточуючу середу. Тому вважаємо, що краще нехай буде не великий маленький пам'ятник з граніту, але він простоїть 30-50 років і більше, зберігаючи пам'ять про найдорожчих вам людей.

***2) Тепер перед тим як замовити пам'ятник або надгробок, завітайте на місце поховання, куди плануєте встановити ритуальну споруду. За можливості зробіть вимірювання місця або майданчика за його периметром (стандартні розміри 150см*220см або 220см*220см, але так буває не завжди і не усюди).

Ці розміри потрібні, якщо ви плануєте встановити комплексну споруду (монумент), або викласти плитку, опорні плити чи встановити сімейний меморіал, якщо додатково плануєте встановити огорожу чи зробити бетонування.

Зазвичай при замовленні на виготовлення та встановлення пам'ятника - у комплексі усі послуги виходять дешевше ніж по окремості спочатку пам'ятник, через кілька років плити проти-осадкові і так далі. Та й узагалі, якщо робити, то так щоб усе й одразу і голова боліти вже не буде.

***3) Сфотографуйте саме місце поховання. Це дасть змогу отримати більш детальну інформацію стосовно вартості таких робіт як демонтаж старого пам'ятника, огорожі чи столика із лавкою.

Цвинтар - це  таке місце де немає змоги включити електрообладнання, тому підготовці та встановленні у деяких випадках доводиться використовувати генератор.

Також саме встановлення нового монумента, вивіз сміття та очищення території, вартість підготовчих робіт на місцині  обчислюють виходячи з візуального огляду місця та об'єму виконання робіт.
Фотографія місця встановлення ритуальної споруди з різних ракурсів, позбавить вас від лишнього виїзду майстра на місце, що зазвичай не є безкоштовно.

***4) Для чіткого підрахунку вартості доставлення, порахуйте кількість місць (могил) від дороги де найближче може під'їхати машина, до запланованого місця встановлення меморіалу.

Річ у тому, що на старих кладовищах часто огорожі стоять дуже близько  одна до одної, проходи між ними вузькі та звивисті і тому, візок або тачка з деталями пам'ятника там не пройде. У таких випадках робітникам доводиться нести важкі частини монументу у руках. Тільки бетонна плита важить близько 100кг, це не кажучі вже про гранітні деталі пам'ятника, які набагато важчі за бетонні. Тому і вартість доставлення у таких випадках більше.

***5) На зворотному шляху подивіться на різні варіанти ритуальних споруд на цвинтарі, можливо посеред них ви побачите саме той варіант який вас зацікавить. Ви можете сфотографувати його та показати у майстерні, так майстрам вже буде легше зрозуміти що саме ви хочете та прорахувати вартість робіт з виготовлення монументу.

Подивіться комплектацію пам'ятника, товщину стели чи арки (верхня частина пам'ятника), приблизний розмір, форму, зображення гравіювання на пам'ятник (квіти, ангел,серце, хрестик, свічка). Поміркуйте над тим які можливо слова чи вірші (епітафія) ви б хотіли нанести на пам'ятник.

***6) Часто фірми з виготовлення та продажу пам'ятників мають цілий перелік усіляких послуг.
Тут поміркуйте заздалегідь, що ще додатково ви хочете замовити. Догляд за могилою, висадка квітів чи інших рослин, встановлення вази або лампадки на місці поховання, мармурова скульптура (янголята, хрести, Діва Марія...), стіл, лавка, окремий кольоровий портрет біля меморіалу, освячення могили священником, фарбування огорожі чи оброблення напису на граніті, тощо.

***7) Підраховуючи вартість пам'ятника в майстерні чи у магазині, обов'язково після того як вам оголосять остаточну ціну замовлення, попросіть повний перелік комплектуючих з точними розмірами та кількістю, що входять до цієї вартості, а також послуги які включені у цю ціну.

Не лякайтеся зайвий раз запитати чи входить у вартість: ціна портретів та виготовлення макетів до них, встановлення пам'ятника, доставлення до місця встановлення, вивіз сміття, чи демонтаж попередньої споруди, внесок для дозволу на кладовище, гравіювання букв і дат і таке інше..

Часто буває так, що потім з'ясовується що потрібно щось додатково оплачувати, чи то доставлення, чи то встановлення або ще якісь послуги.

***8) І останнє - не забувайте уточнювати наявність гарантії на вироби та послуги. Тут вважаємо і так усе зрозуміло.

Дотримання усіх вишезазначених пунктів не тільки допоможе вам вибрати пам'ятник, але й суттєво збереже ваші нерви та вбереже від зайвих витрат.

До речі про витрати. Радимо вам прочитати на нашому сайті статтю про попереднє замовлення на виготовлення пам'ятника.

Ця послуга захистить вас від підвищення цін та зафіксує вартість замовлення. Тому що ціни на матеріали та складові пам'ятників постійно ростуть, а строки виготовлення від 10 днів до кількох місяців, залежно від складності. Виробники часто потім кажуть, що поки ваше замовлення виготовляли ціни зросли і потрібно щось там доплачувати.

Сподіваємось ця інформація була для вас корисна.

З повагою майстерня ритуальних виробів V.C.Anubis (В.Ц.Анубіс)

Переглядів: 152 | Додав: anubis70vc | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar